Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Vrijstelling voor wegtransport van lege containers binnen EU-cabotageregels

Het Europese Hof van Justitie heeft een belangrijke beslissing genomen over het wegtransport van lege containers binnen de EU. Volgens deze uitspraak valt het vervoer van lege containers niet onder de cabotageregels, onder bepaalde voorwaarden.

Binnen de EU gelden strenge regels voor cabotage, zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 1072/2009. Cabotage is normaal gesproken beperkt tot drie binnenlandse ritten in een periode van zeven dagen. Echter, Richtlijn 92/106 voorziet in een uitzondering voor het vervoer van lege containers als onderdeel van gecombineerd transport.

De zaak werd aan het Hof voorgelegd door een wegtransportbedrijf dat volle containers van en naar havens vervoert, waarbij lege containers worden opgehaald en geloste containers worden teruggebracht naar containerterminals.

Het Hof oordeelde dat het vervoer van lege containers een essentieel onderdeel vormt van één enkele vervoersovereenkomst en daarom onder de gunstige behandeling van gecombineerd vervoer valt. Met andere woorden, als het wegtransport van lege containers tussen een containerterminal en een laad- of losplaats deel uitmaakt van gecombineerd vervoer, valt het buiten de cabotageregels.

Deze uitspraak heeft belangrijke gevolgen voor de wegtransportsector binnen de EU en verduidelijkt de toepassing van cabotageregels in gevallen van gecombineerd transport van lege containers.

Laatst gelezen berichten

De zomer staat voor de deur! Een tijd van vakantie en ontspanning, maar ook een periode met extra risico’s. Om ervoor te zorgen dat u met een...
Kelly Vleems

Adviseur verzekeringen
Adviseur Bankzaken

De Groot Coevorden B.V. - Goed verzekerd onderweg!

Uw verzekeringen zijn in goede handen