Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Tips voor starters op de woningmarkt om een betaalbare woning te vinden.

Voor beginnende huizenkopers is het vinden van een betaalbare woning geen eenvoudige opgave. Toch zijn er enkele strategieën die je kunt toepassen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je de maandelijkse woonlasten kunt dragen.

Volgens een onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben de lichte prijsdalingen en het iets ruimere woningaanbod op de markt, als gevolg van de gestegen hypotheekrente, niet geleid tot meer betaalbare woningen voor starters. Starters zijn gefrustreerd, ontmoedigd en ontevreden over de situatie. Daarnaast draagt de stijgende energierekening bij aan de zorgen: zal het allemaal nog wel betaalbaar zijn? Uit het onderzoek van VEH blijkt dat drie op de tien starters hun zoektocht naar een eigen woning (voorlopig) hebben opgegeven. De vraag is echter of zij alle mogelijke opties hebben onderzocht.

Hier zijn enkele mogelijkheden die je kunt overwegen:

  1. Pas je zoekcriteria aan: ruim ze op en overweeg verschillende locaties en wensen.
  2. Verhoog je leenruimte: gebruik toekomstige inkomensverhogingen of kijk naar speciale leningopties voor huurders met een hoog inkomen.
  3. Overweeg een starterslening: kijk of je gemeente deze lening aanbiedt om het verschil tussen de prijs van het huis en je banklening te overbruggen.
  4. Let op energiezuinigheid: koop een energiezuinig huis voor rentekortingen en meer leenmogelijkheden bij energiebesparende maatregelen.
  5. Overweeg schenkingen of leningen van familie: ouders kunnen belastingvrij schenken of leningen verstrekken, maar zorg voor duidelijke afspraken en betrek hen bij je financiële planning.
  6. Houd rekening met studieschulden: los een deel van je schuld af om je leenruimte te vergroten, maar houd er rekening mee dat hypotheekverstrekkers meestal rekenen met de originele schuld.
  7. Verhoog je inkomen: vraag om loonsverhoging of extra uren om je financiële situatie te verbeteren.

Let op: Starters besteden momenteel bijna een derde van hun inkomen aan hypotheeklasten, dus bepaal zelf of je de woonlasten kunt dragen. Maak een begroting en denk aan extra kosten als huiseigenaar. Leen niet meer dan nodig.

Laatst gelezen berichten

De zomer staat voor de deur! Een tijd van vakantie en ontspanning, maar ook een periode met extra risico’s. Om ervoor te zorgen dat u met een...
Kelly Vleems

Adviseur verzekeringen
Adviseur Bankzaken

De Groot Coevorden B.V. - Goed verzekerd onderweg!

Uw verzekeringen zijn in goede handen